Naslovna strana

Naslovna strana
18.12.2019.
Održana Konstitutivna sjednica Savjeta za kvalifikacije u trećem sazivu

 

U Ministarstvu prosvjete je 17. decembra 2019. godine održana Konstitutivna sjednica Savjeta za kvalifikacije u trećem sazivu. Vlada Crne Gore, na sjednici od 24. oktobra 2019. godine, donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za kvalifikacije („Službeni list CG“, broj 62/2019 od 12. novembra 2019. godine). Za članove Savjeta imenovani su:

 

1. Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, predsjednik;

2. Prof. dr Đorđe Borozan, predsjednik Nacionalnog savjeta za obrazovanje;

3. Predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje;

4. Zora Bogićević, Ministarstvo prosvjete;

5. Mr Julka Ostojić, Ministarstvo prosvjete;

6. Irma Zilić, Ministarstvo prosvjete;

7. Senka Vukčević, Ministarstvo rada i socijalnog staranja;

8. Prof. dr Mileta Golubović, Univerzitet Crne Gore;

9. Mr Milica Kovačević, Univerzitet „Mediteran“;

10. Prof. dr Maja Drakić Grgur, Univerzitet Donja Gorica;

11. Vesna Radulović, Zavod za zapošljavanje Crne Gore;

12. Prof. dr Mladen Perazić, Privredna komora Crne Gore;

13. Anita Mitrović Milić, Unija poslodavaca Crne Gore;

14. Mr Stanka Vukčević, Sindikat prosvjete Crne Gore;

15. Duško Rajković, JU Centar za stručno obrazovanje;

16. Vidosava Kašćelan, Zavod za školstvo;

17. Dragana Dmitrović, JU Ispitni centar.

   
Savjet za kvalifikacije je glavno strateško tijelo za razvoj Nacionalnog okvira kvalifikacija koje prati razvoj Okvira kvalifikacija kao cjeline. Savjet prati rad sektorskih komisija i na osnovu njihovih analiza i izvještaja, u cilju boljeg i efikasnijeg povezivanja obrazovanja i potreba tržišta rada, daje preporuke o razvoju kvalifikacija u svim sektorima.

 

Na osnovu prijedloga sektorskih komisija za uvođenje novih i izmjenu postojećih kvalifikacija, Savjet donosi odluku o svrstavanju kvalifikacija u Nacionalni okvir kvalifikacija i predlaže nadležnoj instituciji razvoj i unapređivanje kvalifikacija.
Savjet takođe donosi metodološka dokumenta za svrstavanje kvalifikacija, utvrđuje kriterijume za izbor članova sektorskih komisija, donosi akt o obrazovanju sektorskih komisija, razmatra i usvaja izvještaje o radu sektorskih komisija i podnosi Vladi Crne Gore izvještaj o radu.   

Opširnije
26.12.2016.
Info dan o obuci nastavnika kod poslodavaca, Europass-u i Nacionalnom okviru kvalifikacija

 

Ministarstvo prosvjete je 23. decembra organizovalo  Info dan u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini tokom realizacije projekata „Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori“, „Europass 2016“ i „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu“.


Marija Đurišić iz Ministarstva prosvjete je nastavnicima i učenicima srednjih škola u Podgorici i Nikšiću prezentovala obuku nastavnika kod poslodavaca koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za stručno obrazovanje realizovalo tokom 2016. godine.


Kao nacionalni Europass koordinator, Đurišić je objasnila svih pet dokumenata u okviru Europass inicijative i uputila prisutne na korišćenje informacija koje se nalaze na nacionalnom Europass webportalu, www.europasscrnagora.me.

 

Julka Ostojić iz Ministarstva prosvjete održala je prezentaciju o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Crnoj Gori i njegovom usklađivanju sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Prikazan je i video spot i predstavljen Priručnik o Nacionalnom okviru kvalifikacija.

 

Opširnije
15.12.2016.
Organizovani info dani o obuci nastavnika kod poslodavaca, Europass-u i Nacionalnom okviru kvalifikacija

Ministarstvo prosvjete organizovalo je 13. i 14. decembra  info dane u Bijelom Polju i Budvi o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini tokom realizacije projekata „Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori“, „Europass 2016“ i „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu“.

Marija Đurišić iz Ministarstva prosvjete je prisutnim učesnicima prezentovala obuke nastavnika kod poslodavaca koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za stručno obrazovanje realizovalo tokom 2016. godine. Ovu dvosedmičnu obuku pohađalo je 20 nastavnika kod 15 poslodavaca u Crnoj Gori.

Kao nacionalni Europass koordinator, Đurišić je objasnila svih pet dokumenata u okviru Europass inicijative i uputila prisutne na korišćenje informacija koje se nalaze na nacionalnom Europass webportalu, www.europasscrnagora.me.


Julka Ostojić iz Ministarstva prosvjete održala je prezentaciju o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Crnoj Gori i njegovom usklađivanju sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Prikazan je i video spot i predstavljen Priručnik o Nacionalnom okviru kvalifikacija.


Učesnici info dana bili su nastavnici, učenici i predstavnici uprava srednjih škola iz opština na sjeveru i jugu Crne Gore, a prisutni su bili i poslodavci sa kojima srednje stručne škole sarađuju.

Opširnije
09.12.2016.
Priručnik „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“

 

U okviru Projekta „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu”, Erasmus+ programa Evropske unije, koji realizuje Ministarstvo prosvjete, pripremljen je Priručnik „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“.

 

Priručnik možete preuzeti ovdje.

Opširnije
17.11.2016.
Video spot „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“

 

U okviru Projekta „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu”, Erasmus+ programa Evropske unije, koji realizuje Ministarstvo prosvjete, pripremljen je video spot o Nacionalnom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori. Video spot je namijenjen različitim ciljnim grupama i sadrži osnovne informacije o Nacionalnom okviru kvalifikacija, usklađenosti Nacionalnog okvira kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija, kao i o korisnosti Okvira za pojedince, poslodavce i obrazovne ustanove. 

 

Video spot možete preuzeti ovdje.

Opširnije
« 1 2 3 4 5 6 »
01.06.2020.
VI elektronska sjednica Savjeta za kvalifikacije

VI elektronska sjednica Savjeta za kvalifikacije zakazana je 25. maja 2020. godine, sa rokom za izjašnjavanje o tačkama Dnevnog reda do 29. maja 2020. godine do 15:00 h.

 

U Sektoru kvalifikacija za inženjerstvo i proizvodne tehnologije Savjet za kvalifikacije donio je sledeće standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja:

- U podsektoru Mašinstvo: Automehaničar/Automehaničarka (nivo III);

- U podsektoru Elektrotehnika: Autoelektričar/Autoelektričarka (nivo III);

- U podsektoru Mehatronika: Tehničar/Tehničarka mehatronike (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za zdravstvo i socijalnu zaštitu, u podsektoru Zdravstvo, Savjet je donio standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja Fizioterapeutski tehničar / Fizioterapeutska tehničarka (nivo IV1) i Farmaceutski tehničar / Farmaceutska tehničarka (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za poljoprivredu, prehranu i veterinu, u podsektoru Šumarstvo, Savjet je donio standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja Operater/Operaterka obrade drveta (nivo III) i Tehničar/Tehničarka obrade drveta (nivo IV1).

 

Savjet za kvalifikacije donio je sledeće standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja u Sektoru kvalifikacija za građevinarstvo i uređenje prostora:

- U podsektoru Uređenje prostora: Tehničar/Tehničarka za arhitekturu i dizajn enterijera (nivo IV1) i Tehničar/Tehničarka za dekorisanje i aranžiranje prostora (nivo IV1);

- U podsektoru Geodezija: Tehničar/Tehničarka za geodeziju (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo, u podsektoru Ugostiteljstvo, Savjet je donio standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja Poslastičar/Poslastičarka (nivo III) i Pomoćnik/Pomoćnica poslastičara (nivo II).

Opširnije
25.05.2020.
III elektronska sjednica Sektorske komisije za inženjerstvo i proizvodne tehnologije

III elektronska sjednica Sektorske komisije za inženjerstvo i proizvodne tehnologije zakazana je 14. maja 2020. godine, sa rokom za izjašnjavanje o tačkama Dnevnog reda do 20. maja 2020. godine do 12:00 h.

 

Članovi Sektorske komisije razmotrili su sledeće standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja: Automehaničar/Automehaničarka (nivo III), Autoelektričar/Autoelektričarka (nivo III) i Tehničar/Tehničarka automehatronike (nivo IV1).

 

Na osnovu standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja Automehaničar/Automehaničarka, koji je urađen na osnovu standarda stručnih kvalifikacija Mehaničar/Mehaničarka motornih vozila, Pomoćnik/Pomoćnica mehaničara motornih vozila, Autoperač/Podmazivač i Autovulkanizer/Autovulkanizerka, biće urađen obrazovni program Automehaničar (nivo III). Na osnovu standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja Autoelektričar/Autoelektričarka, koji je urađen na osnovu standarda stručnih kvalifikacija Električar/Električarka motornih vozila i Pomoćnik/Pomoćnica električara motornih vozila, biće urađen obrazovni program Autoelektričar (nivo III). Na osnovu standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja Tehničar/Tehničarka automehatronike, koji je urađen na osnovu standarda stručnih kvalifikacija Tehničar/Tehničarka mehatronike putničkih automobila, Tehničar/Tehničarka mehatronike privrednih vozila, Mehaničar/Mehaničarka motornih vozila, Električar/Električarka motornih vozila, Pomoćnik/Pomoćnica mehaničara motornih vozila, Pomoćnik/Pomoćnica električara motornih vozila, Autoperač/Podmazivač i Autovulkanizer/Autovulkanizerka, biće urađen obrazovni program Tehničar mehatronike (nivo IV1). 

 

Sektorska komisija dala je pozitivno mišljenje o navedenim standardima kvalifikacija nivoa obrazovanja i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na dalje razmatranje.

Opširnije
25.05.2020.
III elektronska sjednica Sektorske komisije za poljoprivredu, prehranu i veterinu

III elektronska sjednica Sektorske komisije za poljoprivredu, prehranu i veterinu zakazana je 14. maja 2020. godine, sa rokom za izjašnjavanje o tačkama Dnevnog reda do 20. maja 2020. godine do 12:00 h.

 

Članovi Sektorske komisije razmotrili su standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja Operater/Operaterka obrade drveta (nivo III) i Tehničar/Tehničarka obrade drveta (nivo IV1).

 

Na osnovu standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja Operater/Operaterka obrade drveta, koji je urađen  na osnovu standarda stručnih kvalifikacija Operater/Operaterka primarne i polufinalne obrade drveta  i Operater/Operaterka finalne obrade drveta, biće urađen obrazovni program Operater obrade drveta (nivo III). Na osnovu standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja Tehničar/Tehničarka obrade drveta, koji je urađen na osnovu standarda stručnih kvalifikacija Tehničar/Tehničarka primarne i polufinalne obrade drveta, Tehničar/Tehničarka finalne obrade drveta, Operater/Operaterka primarne i polufinalne obrade drveta i Operater/Operaterka finalne obrade drveta, biće urađen obrazovni program Tehničar obrade drveta (nivo IV1).

 

Sektorska komisija dala je pozitivno mišljenje o navedenim standardima kvalifikacija nivoa obrazovanja i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na dalje razmatranje.

Opširnije