Naslovna strana

Naslovna strana
30.12.2015.
Objavljen članak "Olakšati mobilnost građana"
Evropski okvir kvalifikacija i njegov uticaj na razvoj nacionalnih okvira kvalifikacija

U  "Prosvjetnom radu" objavljen je članak o Evropskom okviru kvalifikacija i njegovom uticaju na razvoj nacionalnih okvira kvalifikacija.

 

Članak možete preuzeti ovdje

Opširnije
01.12.2015.
Održan seminar „Uloga socijalnih partnera u razvoju nacionalnog okvira kvalifikacija“

U prostorijama Privredne komore Crne Gore danas, 1. decembra 2015. godine, održan je informativni seminar „Uloga socijalnih partnera u razvoju nacionalnog okvira kvalifikacija“. Seminar je organizovalo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, u okviru Erasmus+ projekta „2015 Financial Support for the EQF NCP in Montenegro” koji finansira Evropska komisija.

 

Cilj seminara bio je da se ukaže na značaj uloge socijalnih partnera u razvoju nacionalnog okvira kvalifikacija i važnosti socijalnog partnerstva u razvoju kvalifikacija, kao i predstavljanje Izvještaja o referenciranju Nacionalnog okvira kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Učesnici na seminaru bili su predstavnici socijalnih partnera i relevantnih institucija koji učestvuju u razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija.

 

Predavači na seminaru bili su Mr Dragica Anđelić, član Sektorske komisije za obrazovanje i osposobljavanje i Radne grupe za referenciranje Nacionalnog okvira kvalifikacija sa EQF-om, prof. dr Mira Vukčević, član Radne grupe za referenciranje Nacionalnog okvira kvalifikacija sa EQF-om i Mr Branko Kumer, direktor Školskog centra Ptuj iz Slovenije. Nakon prezentacija, uslijedila je razmjena iskustava i diskusija o budućim izazovima i daljem unapređenju saradnje sa socijalnim parnterima u razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija.

Opširnije
30.11.2015.
Najava: Seminar „Uloga socijalnih partnera u razvoju nacionalnog okvira kvalifikacija“

Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, organizuje informativni seminar „Uloga socijalnih partnera u razvoju nacionalnog okvira kvalifikacija“. Seminar će biti održan u utorak, 1. decembra 2015. godine, u prostorijama Privredne komore Crne Gore, sa početkom u 10:00 h.

 

Cilj seminara je predstavljanje uloge socijalnih partnera u razvoju nacionalnog okvira kvalifikacija, važnosti socijalnog partnerstva u razvoju kvalifikacija i Izvještaja o referenciranju Nacionalnog okvira kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija.

 

Seminar se realizuje u okviru Erasmus+ projekta „2015 Financial Support for the EQF NCP in Montenegro” koji finansira Evropska komisija, a namijenjen je predstavnicima socijalnih partnera i relevantnih institucija koji učestvuju u razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija.  

Opširnije
27.10.2015.
Održane dvije radionice na temu „Ishodi učenja - od teorije do prakse”

   

Dvije radionice na temu „Ishodi učenja - od teorije do prakse“, u organizaciji Ministarstva prosvjete, održane su juče, 26. i danas, 27. oktobra 2015. godine u hotelu „Ramada“ u Podgorici.

 

Radionice su realizovane u okviru Projekta „2015 Financial Support for the EQF NCP in Montenegro” koji finansira Evropska komisija, a bile su namjenjene nastavnicima stručnih škola.

 

Predavač je bio gospodin Branko Kumer, direktor Školskog centra Ptuj iz Slovenije. Nakon prezentacija, organizovan je rad učesnika u grupama tokom kojeg su se, na primjerima i zadacima, upoznali sa pisanjem ishoda učenja, njihovom primjenom u nastavnom procesu, kao i kriterijumima i instrumentima za provjeru postignutih ishoda učenja.

Opširnije
23.10.2015.
Najava: Radionice „Ishodi učenja - od teorije do prakse“ za nastavnike stručnih škola

Radionice „Ishodi učenja - od teorije do prakse“, u organizaciji Ministarstva prosvjete, biće održane u ponedeljak, 26. i utorak, 27. oktobra 2015. godine u hotelu Ramada, sa početkom u 9:30 sati.

 

Radionice se realizuju u okviru projekta „2015 Financial Support for the EQF NCP in Montenegro” koji finansira Evropska komisija, a namjenjene su nastavnicima stručnih škola.

 

Predavač će biti gospodin Branko Kumer, direktor Školskog centra Ptuj iz Slovenije, a cilj radionica je unapređenje znanja nastavnika stručnih škola o konceptu ishoda učenja, pisanju ishoda učenja i njihovoj primjeni u nastavnom procesu, kao i kriterijumima i instrumentima za provjeru postignutih ishoda učenja.

Opširnije
« 1 2 3 4 5 »
06.05.2016.
XIII sjednica Sektorske komisije za poljoprivredu, prehranu i veterinu

XIII sjednica Sektorske komisije za poljoprivredu, prehranu i veterinu održana je 27. aprila 2016. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

Sektorska komisija razmatrala je standard zanimanja Pčelar/pčelarka (nivo III). Komisija je dala pozitivno mišljenje o navedenom standardu zanimanja i uputila ga Savjetu za kvalifikacije na razmatranje.

 

Sektorska komisija je, takođe, razmatrala standard kvalifikacije Čuvar/čuvarka lovišta-rezervata (nivo III) i ispitni katalog Čuvar/čuvarka lovišta-rezervata (nivo III). Nakon razmatranja, Komisija je dala pozitivno mišljenje o standardu kvalifikacije i ispitnom katalogu i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na dalje razmatranje.

Opširnije
05.05.2016.
IX sjednica Sektorske komisije za zdravstvo i socijalnu zaštitu

IX sjednica Sektorske komisije za zdravstvo i socijalnu zaštitu održana je 25. aprila 2016. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

Sektorska komisija razmatrala je standard kvalifikacije Saradnik/saradnica u socijalnoj inkluziji Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki u oblasti zdravstva (nivo III). Komisija je dala pozitivno mišljenje o standardu kvalifikacije i uputila ga Savjetu za kvalifikacije na razmatranje.

 

Sektorska komisija razmotrila je i usvojila predlog Klasifikacije kvalifikacija u sektoru Zdravstvo i socijalna zaštita, korigovan u skladu sa zaključkom sa VIII sjednice Komisije. U sektoru Zdravstvo i socijalna zaštita utvrđena su dva podsektora: Zdravstvo i Socijalna zaštita. U okviru podsektora Zdravstvo definisano je osam oblasti: Medicina, Medicinske usluge, Medicinska njega, Stomatologija, Stomatološke usluge, Farmacija, Farmaceutske usluge i Ostale oblasti. Podsektor Socijalna zaštita podijeljen je na tri oblasti: Socijalno staranje, Socijalni rad i Ostale oblasti.

 

Komisija je započela rad na Profilu sektora Zdravstvo i socijalna zaštita koji će sadržati relevantne podatke koji se odnose na opis sektora, stanje na tržištu rada i trenutno stanje obrazovne ponude u sektoru. Nakon analize postojećeg nacrta Profila sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, Sektorska komisija formirala je radne grupe koje će provjeriti relevantnost i tačnost podataka i dopuniti tekst u pojedinim poglavljima. 

Opširnije
11.04.2016.
VI sjednica Savjeta za kvalifikacije

VI sjednica Savjeta za kvalifikacije održana je 8. aprila 2016. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

U Sektoru kvalifikacija za rudarstvo, metalurgiju i hemijsku industriju Savjet je utvrdio predlog standarda zanimanja Pirotehničar/Pirotehničarka (nivo III) i donio  sledeće standarde kvalifikacija: Pomoćnik/Pomoćnica pri uzorkovanju u oblasti zaštite životne sredine (nivo II) i Profesionalni ronilac / profesionalna roniteljka 2. kategorije - podvodni deminer (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo Savjet je konstatovao da se u standardu zanimanja Restorater/Restoraterka (nivo V) naziv zanimanja mijenja i glasi Viši restorater / Viša restoraterka. Takođe, u standardu kvalifikacije Restorater/Restoraterka (nivo V) naziv kvalifikacije  mijenja se i glasi Viši restorater / Viša restoraterka (nivo V).

 

Članovima sektorskih komisija koje su obrazovane Odlukom Savjeta za kvalifikacije od 29. marta 2012. godine istekao je mandat u trajanju od četiri godine. Savjet za kvalifikacije je, u skladu sa utvrđenom strukturom, saglasno odredbama člana 21 Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, imenovao nove članove i predsjednike sledećih sektorskih komisija: Sektorske komisije za rudarstvo, metalurgiju i hemijsku industriju, Sektorske komisije za informacione tehnologije i Sektorske komisije za obrazovanje i osposobljavanje.  

Opširnije