Naslovna strana

Naslovna strana
26.12.2016.
Info dan o obuci nastavnika kod poslodavaca, Europass-u i Nacionalnom okviru kvalifikacija

 

Ministarstvo prosvjete je 23. decembra organizovalo  Info dan u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini tokom realizacije projekata „Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori“, „Europass 2016“ i „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu“.


Marija Đurišić iz Ministarstva prosvjete je nastavnicima i učenicima srednjih škola u Podgorici i Nikšiću prezentovala obuku nastavnika kod poslodavaca koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za stručno obrazovanje realizovalo tokom 2016. godine.


Kao nacionalni Europass koordinator, Đurišić je objasnila svih pet dokumenata u okviru Europass inicijative i uputila prisutne na korišćenje informacija koje se nalaze na nacionalnom Europass webportalu, www.europasscrnagora.me.

 

Julka Ostojić iz Ministarstva prosvjete održala je prezentaciju o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Crnoj Gori i njegovom usklađivanju sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Prikazan je i video spot i predstavljen Priručnik o Nacionalnom okviru kvalifikacija.

 

Opširnije
15.12.2016.
Organizovani info dani o obuci nastavnika kod poslodavaca, Europass-u i Nacionalnom okviru kvalifikacija

Ministarstvo prosvjete organizovalo je 13. i 14. decembra  info dane u Bijelom Polju i Budvi o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini tokom realizacije projekata „Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori“, „Europass 2016“ i „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu“.

Marija Đurišić iz Ministarstva prosvjete je prisutnim učesnicima prezentovala obuke nastavnika kod poslodavaca koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za stručno obrazovanje realizovalo tokom 2016. godine. Ovu dvosedmičnu obuku pohađalo je 20 nastavnika kod 15 poslodavaca u Crnoj Gori.

Kao nacionalni Europass koordinator, Đurišić je objasnila svih pet dokumenata u okviru Europass inicijative i uputila prisutne na korišćenje informacija koje se nalaze na nacionalnom Europass webportalu, www.europasscrnagora.me.


Julka Ostojić iz Ministarstva prosvjete održala je prezentaciju o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Crnoj Gori i njegovom usklađivanju sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Prikazan je i video spot i predstavljen Priručnik o Nacionalnom okviru kvalifikacija.


Učesnici info dana bili su nastavnici, učenici i predstavnici uprava srednjih škola iz opština na sjeveru i jugu Crne Gore, a prisutni su bili i poslodavci sa kojima srednje stručne škole sarađuju.

Opširnije
09.12.2016.
Priručnik „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“

 

U okviru Projekta „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu”, Erasmus+ programa Evropske unije, koji realizuje Ministarstvo prosvjete, pripremljen je Priručnik „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“.

 

Priručnik možete preuzeti ovdje.

Opširnije
17.11.2016.
Video spot „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“

 

U okviru Projekta „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu”, Erasmus+ programa Evropske unije, koji realizuje Ministarstvo prosvjete, pripremljen je video spot o Nacionalnom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori. Video spot je namijenjen različitim ciljnim grupama i sadrži osnovne informacije o Nacionalnom okviru kvalifikacija, usklađenosti Nacionalnog okvira kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija, kao i o korisnosti Okvira za pojedince, poslodavce i obrazovne ustanove. 

 

Video spot možete preuzeti ovdje.

Opširnije
30.12.2015.
Objavljen članak "Olakšati mobilnost građana"
Evropski okvir kvalifikacija i njegov uticaj na razvoj nacionalnih okvira kvalifikacija

U  "Prosvjetnom radu" objavljen je članak o Evropskom okviru kvalifikacija i njegovom uticaju na razvoj nacionalnih okvira kvalifikacija.

 

Članak možete preuzeti ovdje

Opširnije
« 1 2 3 4 5 6 »
08.02.2017.
XIII sjednica Sektorske komisije za saobraćaj i komunikacije

XIII sjednica Sektorske komisije za saobraćaj i komunikacije održana je 7. februara 2017. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

Na sjednici su razmatrane inicijative za razvijanje stručnih kvalifikacija Profesionalni pilot aviona (nivo V) i Profesionalni pilot helikoptera (nivo V). Komisija je razmatrala inicijative za razvijanje kvalifikacija nivoa obrazovanja Master - Drumski saobraćaj (nivo VII2), Master - Menadžment u pomorstvu i logistika (nivo VII2), Master - Pomorske nauke (nivo VII2), Doktor nauka - Menadžment u pomorstvu i logistika (nivo VIII) i Doktor nauka - Pomorske nauke (nivo VIII).

 

Sektorska komisija je usvojila predložene inicijative i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na dalji postupak.

Opširnije
23.12.2016.
X sjednica Savjeta za kvalifikacije

X sjednica Savjeta za kvalifikacije održana je 20. decembra 2016. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

U Sektoru kvalifikacija za zdravstvo i socijalnu zaštitu Savjet je donio sledeće standarde kvalifikacija: Omladinski aktivista/aktivistkinja (nivo IV1), Pazitelj/Paziteljka djece (nivo IV1) i Saradnik/Saradnica u socijalnoj inkluziji Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki u oblasti zapošljavanja (nivo III).

 

U Sektoru kvalifikacija za obrazovanje i osposobljavanje Savjet je utvrdio predlog standarda zanimanja Asistent/Asistentkinja u nastavi (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za inženjerstvo i proizvodne tehnologije Savjet je utvrdio predloge sledećih standarda zanimanja: Elektrotehničar/Elektrotehničarka električnih instalacija (nivo IV1), Elektroinstalater/Elektroinstalaterka u građevinskim objektima (nivo III), Pomoćnik/Pomoćnica elektroinstalatera/elektroinstalaterke u građevinskim objektima (nivo II), Elektrotehničar/Elektrotehničarka elektroenergetskih sistema (nivo IV1) i Elektrotehničar/Elektrotehničarka elektromotornih pogona (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za građevinarstvo i uređenje prostora Savjet je utvrdio predloge standarda zanimanja: Arhitektonski tehničar/tehničarka za projektovanje (nivo IV1), Arhitektonski tehničar/tehničarka za urbanizam (nivo IV1), Instalater/Instalaterka vodovodne i kanalizacione mreže (nivo III) i Pomoćnik/pomoćnica instalatera/instalaterke vodovodne i kanalizacione mreže (nivo II).

 

U Sektoru kvalifikacija za usluge članovi Savjeta utvrdili su predloge standarda zanimanja Modelar/Modelarka tekstilnih i odjevnih proizvoda (nivo IV1) i Konfekcionar/Konfekcionarka (nivo III) i usvojili inicijative za razvijanje stručnih kvalifikacija Metalski radnik/radnica i oštrač (nivo III) i Pomoćni radnik/radnica u privredi i domaćinstvu (nivo II).

 

U Sektoru kvalifikacija za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo Savjet je utvrdio predloge standarda zanimanja: Glavni konobar/konobarica (nivo IV1), Restoranski konobar/konobarica (nivo III), Servir/Servirka (nivo II), Glavni barmen/barmenka (nivo IV1), Barmen/Barmenka (nivo III), Pomoćnik/Pomoćnica barmena/barmenke (nivo II) i Profesionalni voditelj/voditeljka 3. kategorije u turističko-rekreativnom ronjenju (nivo IV1) i donio standard kvalifikacije Profesionalni voditelj/voditeljka 3. kategorije u turističko-rekreativnom ronjenju (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za ekonomiju i pravo članovi Savjeta utvrdili su predloge sledećih standarda zanimanja: Pravni tehničar/tehničarka (nivo IV1), Administrativni tehničar/tehničarka (nivo IV1), Knjigovodstveni tehničar/tehničarka (nivo IV1), Tehničar/Tehničarka osiguranja (nivo IV1), Bankarski tehničar/tehničarka (nivo IV1) i Finansijski tehničar/tehničarka (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za informacione tehnologije Savjet je dao pozitivno mišljenje o inicijativi za razvijanje kvalifikacije nivoa obrazovanja Doktor nauka - Informacione tehnologije (nivo VIII).

 

U Sektoru kvalifikacija za humanistiku i umjetnost Savjet je dao pozitivno mišljenje o inicijativi za razvijanje kvalifikacije nivoa obrazovanja Doktor nauka - Teorija savremene umjetnosti (nivo VIII) i inicijativi za razvijanje stručne kvalifikacije Pejzažni (Land-art) umjetnik/umjetnica (nivo VI).

Opširnije
19.12.2016.
X sjednica Sektorske komisije za inženjerstvo i proizvodne tehnologije

X sjednica Sektorske komisije za inženjerstvo i proizvodne tehnologije održana je 14. decembra 2016. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

Sektorska komisija razmatrala je sljedeće standarde zanimanja: Elektrotehničar električnih instalacija (nivo IV1), Elektroinstalater u građevinskim objektima (nivo III), Pomoćnik elektroinstalatera u građevinskim objektima (nivo II), Elektrotehničar elektroenergetskih sistema (nivo IV1) i Elektrotehničar elektromotornih pogona (nivo IV1).

 

Komisija je dala pozitivno mišljenje o navedenim standardima zanimanja i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na razmatranje.

Opširnije