Naslovna strana

Naslovna strana
26.12.2016.
Info dan o obuci nastavnika kod poslodavaca, Europass-u i Nacionalnom okviru kvalifikacija

 

Ministarstvo prosvjete je 23. decembra organizovalo  Info dan u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini tokom realizacije projekata „Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori“, „Europass 2016“ i „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu“.


Marija Đurišić iz Ministarstva prosvjete je nastavnicima i učenicima srednjih škola u Podgorici i Nikšiću prezentovala obuku nastavnika kod poslodavaca koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za stručno obrazovanje realizovalo tokom 2016. godine.


Kao nacionalni Europass koordinator, Đurišić je objasnila svih pet dokumenata u okviru Europass inicijative i uputila prisutne na korišćenje informacija koje se nalaze na nacionalnom Europass webportalu, www.europasscrnagora.me.

 

Julka Ostojić iz Ministarstva prosvjete održala je prezentaciju o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Crnoj Gori i njegovom usklađivanju sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Prikazan je i video spot i predstavljen Priručnik o Nacionalnom okviru kvalifikacija.

 

Opširnije
15.12.2016.
Organizovani info dani o obuci nastavnika kod poslodavaca, Europass-u i Nacionalnom okviru kvalifikacija

Ministarstvo prosvjete organizovalo je 13. i 14. decembra  info dane u Bijelom Polju i Budvi o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini tokom realizacije projekata „Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori“, „Europass 2016“ i „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu“.

Marija Đurišić iz Ministarstva prosvjete je prisutnim učesnicima prezentovala obuke nastavnika kod poslodavaca koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za stručno obrazovanje realizovalo tokom 2016. godine. Ovu dvosedmičnu obuku pohađalo je 20 nastavnika kod 15 poslodavaca u Crnoj Gori.

Kao nacionalni Europass koordinator, Đurišić je objasnila svih pet dokumenata u okviru Europass inicijative i uputila prisutne na korišćenje informacija koje se nalaze na nacionalnom Europass webportalu, www.europasscrnagora.me.


Julka Ostojić iz Ministarstva prosvjete održala je prezentaciju o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Crnoj Gori i njegovom usklađivanju sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Prikazan je i video spot i predstavljen Priručnik o Nacionalnom okviru kvalifikacija.


Učesnici info dana bili su nastavnici, učenici i predstavnici uprava srednjih škola iz opština na sjeveru i jugu Crne Gore, a prisutni su bili i poslodavci sa kojima srednje stručne škole sarađuju.

Opširnije
09.12.2016.
Priručnik „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“

 

U okviru Projekta „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu”, Erasmus+ programa Evropske unije, koji realizuje Ministarstvo prosvjete, pripremljen je Priručnik „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“.

 

Priručnik možete preuzeti ovdje.

Opširnije
17.11.2016.
Video spot „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“

 

U okviru Projekta „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu”, Erasmus+ programa Evropske unije, koji realizuje Ministarstvo prosvjete, pripremljen je video spot o Nacionalnom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori. Video spot je namijenjen različitim ciljnim grupama i sadrži osnovne informacije o Nacionalnom okviru kvalifikacija, usklađenosti Nacionalnog okvira kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija, kao i o korisnosti Okvira za pojedince, poslodavce i obrazovne ustanove. 

 

Video spot možete preuzeti ovdje.

Opširnije
30.12.2015.
Objavljen članak "Olakšati mobilnost građana"
Evropski okvir kvalifikacija i njegov uticaj na razvoj nacionalnih okvira kvalifikacija

U  "Prosvjetnom radu" objavljen je članak o Evropskom okviru kvalifikacija i njegovom uticaju na razvoj nacionalnih okvira kvalifikacija.

 

Članak možete preuzeti ovdje

Opširnije
« 1 2 3 4 5 6 »
14.05.2018.
XXIII sjednica Savjeta za kvalifikacije

XXIII sjednica Savjeta za kvalifikacije održana je 11. maja 2018. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

U Sektoru kvalifikacija za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo Savjet za kvalifikacije  donio je sledeće standarde stručnih kvalifikacija: Glavni kuvar / Glavna kuvarica (nivo IV1), Poslastičar/Poslastičarka u hotelijerstvu (nivo IV1), Kuvar/Kuvarica jednostavnih gastronomskih proizvoda (nivo III), Mesar/Mesarka u ugostiteljstvu (nivo III), Poslastičar/Poslastičarka jednostavnih poslastičarskih proizvoda (nivo III), Pomoćnik/Pomoćnica u kuhinji (nivo II), Pripremač/Pripremačica pica (nivo II) i Roštiljdžija/Roštiljdžijka (nivo II).

 

U Sektoru kvalifikacija za inženjerstvo i proizvodne tehnologije Savjet je donio sledeće standarde stručnih kvalifikacija:

-U podsektoru Elektrotehnika, oblasti Elektronika:

Elektrotehničar/Elektrotehničarka elektronskih komercijalnih uređaja i sistema (nivo IV1), Elektrotehničar/Elektrotehničarka elektronskih sigurnosnih sistema (nivo IV1), Elektrotehničar/Elektrotehničarka proizvodnje elektronskih uređaja i sistema (nivo IV1), Elektrotehničar/Elektrotehničarka sistema industrijske elektronike i automatike (nivo IV1), Instalater/Instalaterka elektronskih sigurnosnih sistema (nivo III) i Instalater/Instalaterka sistema industrijske elektronike i automatike (nivo III);

-U podsektoru Elektrotehnika, oblasti Računari:

Elektrotehničar/Elektrotehničarka računarskih sistema (nivo IV1), Elektrotehničar/Elektrotehničarka računarskih mreža (nivo IV1) i Serviser/Serviserka računara (nivo III);

- U podsektoru Elektrotehnika, oblasti Telekomunikacije:

Elektrotehničar/Elektrotehničarka komutacionih i data centara (nivo IV1), Elektrotehničar/Elektrotehničarka telekomunikacionih korisničkih sistema (nivo IV1), Elektrotehničar/Elektrotehničarka telekomunikacionih prenosno-pristupnih mreža (nivo IV1), Monter/Monterka telekomunikacionih korisničkih sistema (nivo III), Monter/Monterka telekomunikacionih prenosno-pristupnih mreža (nivo III) i Pomoćnik/Pomoćnica montera elektronske komunikacione infrastrukture (nivo II).

 

U Sektoru kvalifikacija za informacione tehnologije Savjet je utvrdio predloge standarda zanimanja Elektrotehničar/Elektrotehničarka za razvoj veb aplikacija (nivo IV1) i Elektrotehničar/Elektrotehničarka za razvoj mobilnih aplikacija (nivo IV1). Savjet je, u istom sektoru, donio sledeće standarde stručnih kvalifikacija: Elektrotehničar/Elektrotehničarka za razvoj veb aplikacija (nivo IV1),  Elektrotehničar/Elektrotehničarka za razvoj mobilnih aplikacija (nivo IV1) i Elektrotehničar/Elektrotehničarka za administraciju softvera (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za društvene nauke Savjet za kvalifikacije dao je pozitivno mišljenje o inicijativi za razvijanje kvalifikacije nivoa obrazovanja Doktor nauka - Komunikologija, mediji i kultura (nivo VIII).

Opširnije
08.05.2018.
XXI sjednica Sektorske komisije za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo

XXI sjednica Sektorske komisije za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo održana je 4. maja 2018. godine.

 

Komisija je razmatrala i usvojila standarde stručnih kvalifikacija Pomoćnik/Pomoćnica u kuhinji (nivo II), Pripremač/Pripremačica pica (nivo II), Roštiljdžija/Roštiljdžijka (nivo II), Kuvar/Kuvarica jednostavnih gastronomskih proizvoda (nivo III), Mesar/Mesarka u ugostiteljstvu (nivo III), Poslastičar/Poslastičarka jednostavnih poslastičarskih proizvoda (nivo III), Glavni kuvar / Glavna kuvarica (nivo IV1) i Poslastičar/Poslastičarka u hotelijerstvu (nivo IV1).

 

Na osnovu navedenih osam standarda stručnih kvalifikacija biće urađen obrazovni program Gastronom (nivo IV1). Na osnovu standarda kvalifikacija Pomoćnik/Pomoćnica u kuhinji, Pripremač/Pripremačica pica, Roštiljdžija/Roštiljdžijka, Kuvar/Kuvarica jednostavnih gastronomskih proizvoda, Mesar/Mesarka u ugostiteljstvu i Poslastičar/Poslastičarka jednostavnih poslastičarskih proizvoda biće urađen obrazovni program Kuvar/Kuvarica (nivo III).

 

Sektorska komisija je usvojila i inicijative za razvijanje kvalifikacija nivoa obrazovanja Master - Kultura i turizam (nivo VII2), čiji je predlagač Univerzitet Donja Gorica i Doktor nauka - Nautički turizam (nivo VIII), koju je predložio Fakultet za mediteranske poslovne studije, Tivat, Univerzitet „Adriatik“.

Opširnije
26.04.2018.
I sjednica Sektorske komisije za društvene nauke

I sjednica Sektorske komisije za društvene nauke održana je 24. aprila 2018. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

Vesna Vučurović, načelnica Odjeljenja za nacionalni okvir kvalifikacija, održala je prezentaciju o principima Evropskog okvira kvalifikacija, osnovnim odredbama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, elementima Nacionalnog okvira kvalifikacija i procedurama razvijanja kvalifikacija. Članovi Sektorske komisije upoznati su sa zadacima i nadležnostima sektorskih komisija.  

 

Sektorska komisija razmotrila je inicijativu za razvijanje kvalifikacije nivoa obrazovanja Doktor nauka - Komunikologija, mediji  i kultura (nivo VIII), dala pozitivno mišljenje o inicijativi i uputila je Savjetu za kvalifikacije na dalje razmatranje.  

Opširnije