Naslovna strana

Naslovna strana
18.12.2019.
Održana Konstitutivna sjednica Savjeta za kvalifikacije u trećem sazivu

 

U Ministarstvu prosvjete je 17. decembra 2019. godine održana Konstitutivna sjednica Savjeta za kvalifikacije u trećem sazivu. Vlada Crne Gore, na sjednici od 24. oktobra 2019. godine, donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za kvalifikacije („Službeni list CG“, broj 62/2019 od 12. novembra 2019. godine). Za članove Savjeta imenovani su:

 

1. Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, predsjednik;

2. Prof. dr Đorđe Borozan, predsjednik Nacionalnog savjeta za obrazovanje;

3. Predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje;

4. Zora Bogićević, Ministarstvo prosvjete;

5. Mr Julka Ostojić, Ministarstvo prosvjete;

6. Irma Zilić, Ministarstvo prosvjete;

7. Senka Vukčević, Ministarstvo rada i socijalnog staranja;

8. Prof. dr Mileta Golubović, Univerzitet Crne Gore;

9. Mr Milica Kovačević, Univerzitet „Mediteran“;

10. Prof. dr Maja Drakić Grgur, Univerzitet Donja Gorica;

11. Vesna Radulović, Zavod za zapošljavanje Crne Gore;

12. Prof. dr Mladen Perazić, Privredna komora Crne Gore;

13. Anita Mitrović Milić, Unija poslodavaca Crne Gore;

14. Mr Stanka Vukčević, Sindikat prosvjete Crne Gore;

15. Duško Rajković, JU Centar za stručno obrazovanje;

16. Vidosava Kašćelan, Zavod za školstvo;

17. Dragana Dmitrović, JU Ispitni centar.

   
Savjet za kvalifikacije je glavno strateško tijelo za razvoj Nacionalnog okvira kvalifikacija koje prati razvoj Okvira kvalifikacija kao cjeline. Savjet prati rad sektorskih komisija i na osnovu njihovih analiza i izvještaja, u cilju boljeg i efikasnijeg povezivanja obrazovanja i potreba tržišta rada, daje preporuke o razvoju kvalifikacija u svim sektorima.

 

Na osnovu prijedloga sektorskih komisija za uvođenje novih i izmjenu postojećih kvalifikacija, Savjet donosi odluku o svrstavanju kvalifikacija u Nacionalni okvir kvalifikacija i predlaže nadležnoj instituciji razvoj i unapređivanje kvalifikacija.
Savjet takođe donosi metodološka dokumenta za svrstavanje kvalifikacija, utvrđuje kriterijume za izbor članova sektorskih komisija, donosi akt o obrazovanju sektorskih komisija, razmatra i usvaja izvještaje o radu sektorskih komisija i podnosi Vladi Crne Gore izvještaj o radu.   

Opširnije
26.12.2016.
Info dan o obuci nastavnika kod poslodavaca, Europass-u i Nacionalnom okviru kvalifikacija

 

Ministarstvo prosvjete je 23. decembra organizovalo  Info dan u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini tokom realizacije projekata „Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori“, „Europass 2016“ i „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu“.


Marija Đurišić iz Ministarstva prosvjete je nastavnicima i učenicima srednjih škola u Podgorici i Nikšiću prezentovala obuku nastavnika kod poslodavaca koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za stručno obrazovanje realizovalo tokom 2016. godine.


Kao nacionalni Europass koordinator, Đurišić je objasnila svih pet dokumenata u okviru Europass inicijative i uputila prisutne na korišćenje informacija koje se nalaze na nacionalnom Europass webportalu, www.europasscrnagora.me.

 

Julka Ostojić iz Ministarstva prosvjete održala je prezentaciju o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Crnoj Gori i njegovom usklađivanju sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Prikazan je i video spot i predstavljen Priručnik o Nacionalnom okviru kvalifikacija.

 

Opširnije
15.12.2016.
Organizovani info dani o obuci nastavnika kod poslodavaca, Europass-u i Nacionalnom okviru kvalifikacija

Ministarstvo prosvjete organizovalo je 13. i 14. decembra  info dane u Bijelom Polju i Budvi o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini tokom realizacije projekata „Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori“, „Europass 2016“ i „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu“.

Marija Đurišić iz Ministarstva prosvjete je prisutnim učesnicima prezentovala obuke nastavnika kod poslodavaca koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za stručno obrazovanje realizovalo tokom 2016. godine. Ovu dvosedmičnu obuku pohađalo je 20 nastavnika kod 15 poslodavaca u Crnoj Gori.

Kao nacionalni Europass koordinator, Đurišić je objasnila svih pet dokumenata u okviru Europass inicijative i uputila prisutne na korišćenje informacija koje se nalaze na nacionalnom Europass webportalu, www.europasscrnagora.me.


Julka Ostojić iz Ministarstva prosvjete održala je prezentaciju o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Crnoj Gori i njegovom usklađivanju sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Prikazan je i video spot i predstavljen Priručnik o Nacionalnom okviru kvalifikacija.


Učesnici info dana bili su nastavnici, učenici i predstavnici uprava srednjih škola iz opština na sjeveru i jugu Crne Gore, a prisutni su bili i poslodavci sa kojima srednje stručne škole sarađuju.

Opširnije
09.12.2016.
Priručnik „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“

 

U okviru Projekta „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu”, Erasmus+ programa Evropske unije, koji realizuje Ministarstvo prosvjete, pripremljen je Priručnik „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“.

 

Priručnik možete preuzeti ovdje.

Opširnije
17.11.2016.
Video spot „Nacionalni okvir kvalifikacija u Crnoj Gori“

 

U okviru Projekta „Podrška Evropskom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori za 2016. godinu”, Erasmus+ programa Evropske unije, koji realizuje Ministarstvo prosvjete, pripremljen je video spot o Nacionalnom okviru kvalifikacija u Crnoj Gori. Video spot je namijenjen različitim ciljnim grupama i sadrži osnovne informacije o Nacionalnom okviru kvalifikacija, usklađenosti Nacionalnog okvira kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija, kao i o korisnosti Okvira za pojedince, poslodavce i obrazovne ustanove. 

 

Video spot možete preuzeti ovdje.

Opširnije
« 1 2 3 4 5 6 »
27.02.2020.
III sjednica Savjeta za kvalifikacije

III sjednica Savjeta za kvalifikacije održana je 26. februara 2020. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

U Sektoru kvalifikacija za građevinarstvo i uređenje prostora Savjet je utvrdio predloge sledećih standarda zanimanja:

- U podsektoru Uređenje prostora: Tehničar/Tehničarka za arhitektonsko projektovanje i izvođenje objekata visokogradnje (nivo IV1), Tehničar/Tehničarka za urbanističko planiranje i projektovanje (nivo IV1), Tehničar/Tehničarka za dizajn enterijera (nivo IV1), Dekorater/Dekoraterka prostora za događaje (nivo IV1), Aranžer i dekorater / Aranžerka i dekoraterka izloga i postavki (nivo IV1) i Pomoćnik/Pomoćnica dekoratera prostora za događaje (nivo II);

 - U podsektoru Geodezija: Geodetski tehničar / Geodetska tehničarka za državni premjer i katastar (nivo IV1), Geodetski tehničar / Geodetska tehničarka za inženjersko-tehničke oblasti (nivo IV1) i Geodetski figurant / Geodetska figurantkinja (nivo II).

 

U Sektoru kvalifikacija za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo, u podsektoru Ugostiteljstvo, Savjet je utvrdio predloge standarda zanimanja: Poslastičar/Poslastičarka u ugostiteljstvu (nivo III), Pomoćnik/Pomoćnica poslastičara u ugostiteljstvu (nivo II), Konditor/Konditorka (nivo III) i Pomoćnik/Pomoćnica konditora (nivo II).

Opširnije
12.02.2020.
II sjednica Savjeta za kvalifikacije

II sjednica Savjeta za kvalifikacije održana je 11. februara 2020. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

U Sektoru kvalifikacija za inženjerstvo i proizvodne tehnologije Savjet je utvrdio predloge sledećih standarda zanimanja:

- U podsektoru Mašinstvo: Mehaničar/Mehaničarka motornih vozila (nivo III), Pomoćnik/Pomoćnica mehaničara motornih vozila (nivo II), Autoperač/Podmazivač (nivo II) i Autovulkanizer/Autovulkanizerka (nivo II);

- U podsektoru Elektrotehnika: Električar/Električarka motornih vozila (nivo III) i Pomoćnik/Pomoćnica električara motornih vozila (nivo II);

- U podsektoru Mehatronika: Tehničar/Tehničarka mehatronike putničkih automobila (nivo IV1) i Tehničar/Tehničarka mehatronike privrednih vozila (nivo IV1).

 

Savjet je utvrdio predloge sledećih standarda zanimanja u Sektoru kvalifikacija za zdravstvo i socijalnu zaštitu:

- U podsektoru Socijalna zaštita: Personalni asistent / Personalna asistentkinja (nivo III);

- U podsektoru Zdravstvo: Tehničar/Tehničarka za hidro-peloido terapijske procedure (nivo IV1), Tehničar/Tehničarka za medicinsko-terapijske masaže (nivo IV1), Farmaceutski tehničar / Farmaceutska tehničarka u prometu ljekova i medicinskih sredstava (nivo IV1) i Farmaceutski tehničar / Farmaceutska tehničarka u farmaceutskoj proizvodnji i laboratoriji (nivo IV1).

 

U Sektoru kvalifikacija za poljoprivredu, prehranu i veterinu, u podsektoru Šumarstvo, Savjet za kvalifikacije utvrdio je predloge standarda zanimanja: Operater/Operaterka primarne i polufinalne obrade drveta (nivo III), Operater/Operaterka finalne obrade drveta (nivo III), Tehničar/Tehničarka primarne i polufinalne obrade drveta (nivo IV1) i Tehničar/Tehničarka finalne obrade drveta (nivo IV1).  

 

U skladu sa zaključkom sa I sjednice Savjeta, pripremljen je i prezentovan Izvještaj o radu Savjeta u drugom sazivu. Savjet za kvalifikacije u drugom sazivu počeo je sa radom u septembru 2015. godine. Savjet je održao 32 sjednice tokom četvorogodišnjeg mandata. Na sjednicama je usvojeno: 151 standard zanimanja; 158 inicijativa za razvijanje kvalifikacija nivoa obrazovanja: 156 inicijativa za razvijanje kvalifikacija nivoa obrazovanja iz oblasti visokog obrazovanja (nivoi VI-VIII) i 2 inicijative za razvijanje kvalifikacija nivoa obrazovanja iz oblasti stručnog obrazovanja (nivoi II-V); 18 inicijativa za razvijanje stručnih kvalifikacija: 16 inicijativa za razvijanje stručnih kvalifikacija iz oblasti stručnog obrazovanja (nivoi II-V) i 2 inicijative za razvijanje stručnih kvalifikacija iz oblasti visokog obrazovanja (nivoi VI-VIII); 194 standarda kvalifikacija: 46 standarda kvalifikacija nivoa obrazovanja i 148 standarda stručnih kvalifikacija. 

Opširnije
04.02.2020.
I sjednica Sektorske komisije za poljoprivredu, prehranu i veterinu

I sjednica Sektorske komisije za poljoprivredu, prehranu i veterinu održana je 3. februara 2020. godine u Ministarstvu prosvjete.

 

Savjet za kvalifikacije, na sjednici održanoj 17. decembra 2019. godine, imenovao je predsjednika i članove Sektorske komisije u trećem sazivu. Za predsjednika Sektorske komisije imenovan je Dušan Pejović (JU Centar za stručno obrazovanje), a za članove: Alen Kalač (Ministarstvo prosvjete), Biljana Blečić (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja), Lidija Rmuš (Privredna komora Crne Gore), Sibirjak Terzić (Unija poslodavaca Crne Gore), Simo Boljević (Savez sindikata Crne Gore), prof. dr Biljana Lazović (Univerzitet Crne Gore) i prof. dr Aleksandra Martinović (Univerzitet Donja Gorica).

 

Članovi Sektorske komisije razmotrili su sledeće standarde zanimanja iz podsektora Šumarstvo: Operater/Operaterka primarne i polufinalne obrade drveta (nivo III),  Operater/Operaterka finalne obrade drveta (nivo III), Tehničar/Tehničarka primarne i polufinalne obrade drveta (nivo IV1) i Tehničar/Tehničarka finalne obrade drveta (nivo IV1).

 

Komisija je dala pozitivno mišljenje o navedenim standardima zanimanja i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na dalje razmatranje.

Opširnije